
W świecie precyzyjnych analiz, syntez i doświadczeń chemicznych liczy się nie tylko wiedza i doświadczenie, ale także odpowiednie narzędzia. Jednym z takich narzędzi, bez którego trudno sobie wyobrazić dobrze funkcjonujące laboratorium, jest kolba stożkowa. Jakie są jej rodzaje? Jak wybrać właściwą? Do czego służy kolba stożkowa i kiedy się przydaje? Sprawdź!
Czym jest kolba stożkowa?
Kolba stożkowa, znana także jako kolba Erlenmeyera lub po prostu erlenmajerka (od nazwiska pomysłodawcy), to szklane naczynie laboratoryjne o charakterystycznym kształcie: szerokie dno przechodzi w wąską, cylindryczną szyjkę. Ten pozornie prosty projekt kryje w sobie wiele praktycznych zalet.
Dzięki takiej budowie kolba stożkowa świetnie sprawdza się wtedy, gdy potrzebna jest kontrola nad parowaniem cieczy, możliwość mieszania bez ryzyka rozlania oraz podgrzewanie substancji bez obaw o pękanie naczynia. Tego typu kolby są też łatwe do zamknięcia korkiem. Jeśli natomiast mają szlif, możliwe jest ich precyzyjne łączenie ze sprzętem laboratoryjnym, bez użycia dodatkowych uszczelnień.
Do czego służy kolba stożkowa?
Jeśli pracujesz w laboratorium, wiesz, że elastyczność sprzętu ma ogromne znaczenie. Kolba stożkowa sprawdza się w wielu zadaniach, takich jak:
- mieszanie i ogrzewanie roztworów – dzięki wąskiej szyjce ogranicza ryzyko rozchlapania i rozlania cieczy podczas intensywnego mieszania;
- miareczkowanie – jej kształt umożliwia wygodne mieszanie roztworów i obserwowanie zachodzących w nich zmian;
- przechowywanie –kolba stożkowa z korkiem nadaje się do przechowywania próbek, preparatów, odczynników itp.
- reakcje chemiczne – pozwala bezpiecznie przeprowadzać reakcje w kontrolowanych warunkach;
- hodowla mikroorganizmów – może pełnić rolę naczynia hodowlanego lub inkubatora.
Właśnie przez tę wszechstronność kolba stożkowa stała się niemal synonimem pracy laboratoryjnej.
Dowiedz się więcej: Do czego służy zlewka? Szkło laboratoryjne bez tajemnic
Rodzaje kolb stożkowych – czym się różnią?
Na rynku dostępnych jest kilka typów kolb stożkowych. Wybór zależy od specyfiki pracy, jaką wykonujesz. Poniżej krótki przegląd najczęściej spotykanych rodzajów.
Kolba stożkowa standardowa
To klasyczna erlenmajerka – z gładką szyjką, bez dodatkowych elementów. Idealna do ogólnego użytku, zwłaszcza tam, gdzie nie jest konieczne szczelne zamknięcie naczynia.
Kolba stożkowa ze szlifem
Szlif umożliwia szczelne połączenie z innymi elementami aparatury, np. chłodnicą, lejkiem lub korkiem z rurką. Kolba stożkowa ze szlifem to doskonały wybór przy bardziej skomplikowanych syntezach chemicznych, gdzie ważna jest szczelność i możliwość łączenia różnych modułów.
Kolby z podziałką
Wyposażone w czytelną skalę, pozwalają na szybkie odczytanie objętości cieczy. Choć kolba z podziałką nie zastępuje cylindra miarowego, bywa bardzo pomocna w codziennych procedurach.

Kolba szklana stożkowa Erlenmeyera – DURAN®
Kolby z korkiem lub zakrętką
Ten rodzaj kolby stożkowej Erlenmeyera najczęściej jest wykorzystywany w mikrobiologii i biotechnologii. Kolba z odpowiednim zamknięciem staje się nieoceniona np. wtedy, gdy istnieje potrzeba zwiększenia wymiany gazowej podczas inkubacji i wytrząsania. Takie kolby mogą być też wykorzystywane do przechowywania.

Kolby stożkowe z szeroką szyją
Klasyczna kolba stożkowa ma dość wąską i długą szyję. Istnieją jednak również warianty z szerokim otwarciem, które ułatwia dodawanie reagentów czy próbek oraz manipulowanie substancjami.
Jak dobrać odpowiednią kolbę stożkową?
Wybór odpowiedniej kolby zależy od rodzaju prac, jakie wykonujesz. Zanim sięgniesz po konkretny model, zastanów się, do czego dokładnie potrzebujesz naczynia i w jakich warunkach będziesz je eksploatować. Jeśli np. planujesz podgrzewać zawarte w niej substancje, zwróć uwagę na to, by była wykonana z materiału odpornego na wysokie temperatury (np. szkła borokrzemowego). Jeśli potrzebujesz jej do procesów mikrobiologicznych, upewnij się, że ma szczelne zamknięcie. Zwróć również uwagę na rozmiar – kolby stożkowe występują w bardzo wielu pojemnościach.
Warto też kierować się producentem. Renomowane firmy oferują kolby o wyższej trwałości, lepszej odporności chemicznej i dokładniejszych wymiarach, co bywa niezwykle istotne szczególnie przy korzystaniu z podziałki. W sklepie Greenlo znajdziesz wyłącznie kolby stożkowe od znanych i cenionych producentów. Sprawdź ofertę!